Не тако давно, пре 35 година, на пола пута од Београда до Кумодража, одмах код последње станице трамваја, Шапчанин Живан Трифуновић отвори свој ресторан и назва га Шабачки слатинац!
Још од тог времена па све до данас, ресторан постаде познат по својој доброј, народној кухињи.

Ко год је дошао тада, морао је да примети Живанову огромну кухињу, где он пече ћевапе и шницле, дими кобасице и сецка цревца и папричице.
Кафана је од свог почетка стављала акценат на храну, те је по доброј храни и постала позната.
Љубитељи капљице, домаће и скоро фамилијарне атмосфере, ширили су свој глас о укусним и превеликим порцијама спремљеним од руке мајстор Жике, како га сви иначе знају, те данас та некада мала и на брзину отворена кафаница има репутацију која се шири, попут бујице, целим Београдом, Србијом, а путем интернета, и по целом свету. Оно што је тада започето и даље живи.
Данас Шабачки слатинац воде његови синови који се труде да иду утабаним стазама успеха, које је те давне 1981. започео Живан Трифуновић.